Viorel Dianu

Viorel Dianu

BIOGRAFIE

...s-a nascut la 16 iunie 1944, în Bârsoiu (Stoilesti), judetul Vâlcea. Fiul lui Alexandru Dianu si al Ioanei. Scoala elementara în satul natal. A absolvit Liceul „Nicolae Balcescu” (astazi, „Alexandru Lahovari”) din Râmnicu-Vâlcea si Facultatea de Filologie a Universit¤tii din Bucuresti. S-a casatorit în anul 1967 cu Eleonora Dianu. Fii: Cristian-Mihail si Gabriel. A functionat ca profesor în comuna Nicolae Titulescu, jud. Olt (1965-1972), apoi a ocupat o catedr¤ prin concurs în municipiul Slatina si a predat Limba si literatura româna, Literatura universala si Istoria artei la Colegiul National „Radu Greceanu” (1972-2002).



A debutat cu poezie în anul 1960 si cu proza în 1971. Debut editorial cu volumul de proza scurta Revelatie în Do minor (1979).



Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1989, Asociatia Scriitorilor Bucuresti. Dupa anul 2002 se pensioneaza si se stabileste în Bucuresti.

Ma citeste...

Viorel Dianu: Cântarea Patriarhului - comentarii

miercuri, 11 august 2010

Eugenia Ţarălungă - BREVIAR EDITORIAL
• Cântarea Patriarhului‚ de Viorel Dianu, Editura Vinea, 2009, 200 pagini. Aflat la cel de-al cincilea roman, din cele 11 volume de proză ale sale, Viorel Dianu seduce prin cărţi de o mereu surprinzătoare duioşie şi înţelegere a firii umane, a marilor teme prin care ne definim, în literatură sau în viaţă – iubirea de dincolo de vârste, bătrâneţea ş.a.m.d. De moarte nici nu poate fi vorba (decât strict în varianta motto-ului din Cântarea Cântărilor, „Că iubirea ca moartea e de tare”), cartea fiind o teribilă celebrare a vieţii, a copilăriei, privite prin ochii unui „Patriarh”, Gaghel Ivoreanu, cu care zeii amorului au fost îngăduitori cu asupra de măsură! Florin Mihăilescu ne asigură, pe coperta a patra, că romanul de dragoste al lui Viorel Dianu „reprezintă totodată o meditaţie aprofundată asupra destinului şi condiţiei umane. Prin buna asimilare a tradiţiei epice şi limpiditatea stilului, prin echilibrata ori discreta notă de modernitate, ca şi prin caracterul său poematic, Cântarea Patriarhului constituie dovada celei mai autentice vocaţii creatoare”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu